Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Οι Μουσικονταβάδες ξαναχτύπησαν

Έστειλαν την ΑΕΠΙ στο μουσικό γυμνάσιο!

15.01.2008
ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ…
Έστειλαν την ΑΕΠΙ στο μουσικό γυμνάσιο!

«Χλώμιασαν» όταν πήραν το έγγραφο της ΑΕΠΙ οι υπεύθυνοι του μουσικού Γυμνασίου Κομοτηνής, ενός υποδειγματικού σχολείου που επιδιώκει την άνθηση της κουλτούρας και την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας και είδαν ότι είναι υπόλογοι σε αστικές και ποινικές ευθύνες για την διενέργεια συναυλίας που πραγματοποίησε το μουσικό σχολείο Κομοτηνής τον Απρίλιο του 2007 με κλασσικό ρεπερτόριο.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του μουσικού σχολείου Κομοτηνής, αλλά και εκπροσώπων του Δήμου που αντέδρασαν άμεσα και με επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στο κείμενο προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας τονίζεται:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του μουσικού σχολείου Κομοτηνής, τον Απρίλιο του 2007 διοργάνωσε συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης. Η συναυλία είχε μουσικό θέμα «Ευρωπαϊκοί Χοροί» και κλασσικό ρεπερτόριο επιλεγμένο από την διεύθυνση της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων των Ελευθερίων της Θράκης που γίνονται στην Κομοτηνή και είχε την οικονομική και λειτουργική συμπαράσταση του Δήμου Κομοτηνής και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που παραχώρησε το Αμφιθέατρο. Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη και το μόνο κέρδος που έμεινε στο Σύλλογό μας και το σχολείο μας ήταν τη χαρά των συμπολιτών και των παιδιών του Μουσικού Σχολείου που παρακολούθησαν την όμορφη συναυλία και η ευχάριστη ανάμνηση μιας επιτυχούς εθελοντικής προσπάθειας. Ξαφνικά, τον Οκτώβριο του 2007 μας τηλεφώνησαν από την ΑΕΠΙ ότι οφείλαμε «δικαιώματα» από την συναυλία. Παρά την οδυνηρή έκπληξη μας, τους εξηγήσαμε ότι η όλη εκδήλωση είχε αφιλοκερδή, μορφωτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και δεν δημιούργησε εισόδημα για κανένα φορέα ή πρόσωπο που συμμετείχε στην διοργάνωση της. Μείναμε ήσυχοι ότι οι εξηγήσεις μας ήταν αρκετές και το προφανές θα ήταν και ευνόητο. Παρ’ όλα αυτά περί το τέλος Νοεμβρίου 2007, μέσω του Μουσικού Σχολείου, μας παραδόθηκε η συνημμένη επιστολή της ΑΕΠΙ όπου γίνεται απειλητική μνεία ύπαρξης αστικών και ποινικών ευθυνών εκ μέρους μας για την διενέργεια οποιωνδήποτε μουσικών εκδηλώσεων είχαμε διοργανώσει το 2007, συμπεριλαμβανομένης προφανές και της συναυλίας της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της οποίας το περιεχόμενο, όπως τουλάχιστον μας πληροφόρησαν από την ΑΕΠΙ, είχε μαγνητοφωνηθεί.
Κύριε υπουργέ,
Τα μουσικό σχολεία και οι συνδεόμενοι με αυτά σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, από τη φύση, το περιεχόμενο των σπουδών και την αποστολή τους, διοργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις είτε εντός του χώρου των σχολείων είτε εκτός, πάντοτε αφιλοκερδώς και με την εθελοντική συνεισφορά χρόνου και κόπου καθηγητών, μαθητών και γονέων. Είναι προφανές ότι αυτές οι εκδηλώσεις, που υπηρετούν τη δημόσια εκπαίδευση, δεν εντάσσονται στο γράμμα και το πνεύμα των νόμων που προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία και τα ωφελήματα αυτής και οποιαδήποτε αστυνόμευση τους θα είχε επιζήμια αποτελέσματα στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας μέσα από τον θεσμό των μουσικών σχολείων. Εμείς σαν σύλλογος επιλέξαμε και επιλέγουμε τώρα και στο μέλλον να συμβάλουμε με την εθελοντική δράση μας στην μόρφωση των παιδιών μας και την προώθηση της μουσικής παιδείας στον τόπο μας. Συνεπώς αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της υπόθεσης των συναυλιών μας όπως την αντιλαμβάνεται και την προωθεί η ΑΕΠΙ και γι’ αυτό παρακαλούμε για τι θεσμική και νομική συμπαράσταση του Υπουργείου σας, στο ζήτημα που έχει προκύψει.
Για το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων
του μουσικού σχολείου Κομοτηνής
Γιώργος Εφετζής πρόεδρος,
Λίνα Μανανά γραμματέας
Για τον Δήμο Κομοτηνής
Μαγδαληνή Γιαμουστάρη αντιδήμαρχος
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου